Restovaný zeler so slaninkou, cibuľou a paradajkami
Čo potrebujeme:
450 g stopkatého zeleru, nakrájaného na 5 cm kúsky
75 g cibule, pokrájanej na jemno
50 ml olivového oleja
100g slaninky
100 ml (5 polievkových lyžíc) sekaných paradajok v konzerve, aj so šťavou
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Príprava:
Na panvici alebo v nerezovom hrnci rozpálime olivový olej, pridáme cibuľu a restujeme, kým nebude chytať zlatistú farbu.Pridáme slaninu a restujeme, až kým nebude priesvitná.Zamiešame paradajky so šťavou a nakoniec pridáme nakrájaný zeler. Dôkladne premiešame. Osolíme, okoreníme.Stiahneme plameň, panvičku alebo hrniec prikryjeme a dusíme približne 45 minút. Zeler musí byť úplne mäkký.Podávame.
BATATY /Americké zemiaky/
Zdravšie hranolky BATATY !!!
BATAT ( sladký zemiak) patrí medzi najvýživnejšiu zeleninu vďaka vysokému obsahu nasledujúcich látok:
Betakarotén, Vitamín B6, Vitamín C, Draslík,
Kyselina chlorogenová -. Predbežné štúdie ukazujú; že táto protirakovinové fytochemické látky môžu ničiť škodlivé karcinogény a vírusy.
Kyselina kávová. - Táto fenolová zlúčenina vykazuje účinky v boji proti rakovine a choroby AIDS.
Luteín a zeaxantín- . Tieto dve karotenoidové farbivá prepožičiavajúci batátom ich sýto oranžovú farbu. Môžu pomáhať v ochrane pred aterosklerózou, niektorými druhmi rakoviny a očnými chorobami.
Nerozpustná vláknina. Konzumácia batátov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, divertikulózy, hemoroidov a je účinná proti obezite.
Pektín. Viac ako polovicu vlákniny v batátoch tvorí rozpustný pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu.
Rastlinné steroly. Tieto zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu môžu obmedziť riziko vzniku rakoviny viazaním karcinogénnych činidiel v tráviacom trakte.