OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Prílohy


Restovaný zeler so slaninkou, cibuľou a paradajkami

Čo potrebujeme:

450 g stopkatého zeleru, nakrájaného na 5 cm kúsky
75 g cibule, pokrájanej na jemno
50 ml olivového oleja

100g slaninky

100 ml (5 polievkových lyžíc) sekaných paradajok v konzerve, aj so šťavou

soľ
čerstvo mleté čierne korenie

Príprava:

Na panvici alebo v nerezovom hrnci rozpálime olivový olej, pridáme cibuľu a restujeme, kým nebude chytať zlatistú farbu.Pridáme slaninu a restujeme, až kým nebude priesvitná.Zamiešame paradajky so šťavou a nakoniec pridáme nakrájaný zeler. Dôkladne premiešame. Osolíme, okoreníme.Stiahneme plameň, panvičku alebo hrniec prikryjeme a dusíme približne 45 minút. Zeler musí byť úplne mäkký.Podávame.


 

BATATY /Americké zemiaky/

Zdravšie hranolky BATATY !!!

 

BATAT ( sladký zemiak) patrí medzi najvýživnejšiu zeleninu vďaka vysokému obsahu nasledujúcich látok:

Betakarotén, Vitamín B6, Vitamín C, Draslík, 

Kyselina chlorogenová -. Predbežné štúdie ukazujú; že táto protirakovinové fytochemické látky môžu ničiť škodlivé karcinogény a vírusy.

Kyselina kávová. - Táto fenolová zlúčenina vykazuje účinky v boji proti rakovine a choroby AIDS.

Luteín a zeaxantín- . Tieto dve karotenoidové farbivá prepožičiavajúci batátom ich sýto oranžovú farbu. Môžu pomáhať v ochrane pred aterosklerózou, niektorými druhmi rakoviny a očnými chorobami.

Nerozpustná vláknina. Konzumácia batátov so šupkou zaisťuje vysoký príjem nerozpustnej vlákniny, ktorá pôsobí proti vzniku zápchy, divertikulózy, hemoroidov a je účinná proti obezite. 

Pektín. Viac ako polovicu vlákniny v batátoch tvorí rozpustný pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu.

Rastlinné steroly. Tieto zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu môžu obmedziť riziko vzniku rakoviny viazaním karcinogénnych činidiel v tráviacom trakte.