Fakty o FAST FOOD a prečo ich nejesť
McDonald burger vydrží 14rokov :) Mliečne kokteily vo FAST FOOD reštauráciach obsahujú viac chemikálii ako umele hnojivo. Až 50 chemikalii - dokonca niektoré sa nachádzajú aj v parfemoch.Jedno jedlo vo fastfoode obsahuje kalórie potrebne na cely deň !Takmer všetky potraviny vo fastfood reštauráciach použivaju tie najlacnejšie sladidla. (kukuričny sirup ) tieto sladidla nielen draždia vaše chuťove bunky, ale klamu mozog aby ste si dali viac.
Máme pre vás jeden recept napr. ako z KFC vypražane kuracie stehienka :)
Prerušovaný pôst - kontrolované hladovanie
(warrior diet, renegade diet, Leangains, Eat stop eat)
Ľudský organizmus funguje v dvoch základných režimoch spôsobených aktiváciou rozdielnych systémov autonómnej nervovej sústavy. Sympatikus je systém, ktorý pripravuje organizmus k aktivite v situácii ohrozenia či zvýšených nárokov na neho kladených. Ak je aktívny, prevláda katabolizmus, srdcová činnosť je zvýšená, činnosť tráviaceho traktu je stlmená. Parasympatikus oproti tomu je aktívna v kľudovom režime, po jedle alebo v spánku a je efektívny v alkalickom prostredí organizmu. Ľudia, ktorí zažívajú počas dňa stres respektíve musí vyvíjať fyzickú aktivitu a pritom sa snažia dodržiavať celodenné požívanie jedál, tak proti sebe stavia tieto dva systémy. Ľudské telo nikdy nebolo konštruované k tomu, aby sa po celý deň prijímalo živiny. Ako už bolo povedané akumulácia stresu, ktorému sme bežne konfrontovaný a nemôžeme ho ovplyvniť, rovnako tak stresu fyzického, ktorý si sami pridávame náročným cvičením, spolu so znečistením nášho prostredia a bohužiaľ tiež potravín, ktoré požívame a jedla, ktoré naše telo nezvládne stráviť vedie k tomu, že sa naše telá musia vysporiadavať s množstvom odpadových a toxických látok. K tomu však musí mať telo nejaký priestor a ten mu berieme, ak neustále konzumujeme počas dňa jedlo, neustále teda privádzame ďalšie toxíny a udržiavame telo v režime parasympatiku.
Ako to vyriešiť? S pomerne revolučnou myšlienkou (ktorá však v ľudskej spoločnosti existuje od pradávna) prišiel v roku 2002 Ori Hofmekler vo svojom diele Warrior Diet. Jedná sa o kontrolované využitie schopnosti tela, vo chvíli, keď sa prepne do sympatického režimu (a nemusí sa teda zaoberať trávením), k auto-detoxifikáciu organizmu a benefitov z toho plynúcich. Chcel som, aby každý vyskúšal vynechať sem tam nejaké nepohodlné jedlo a uvedomil si, že sa nič zlé nestane, ba naopak minimálne ho to môže zbaviť iracionálneho strachu z jedla. Ak tak urobíte, ucítite, že niekoľko hodín po jedle (podľa tráviacich schopností organizmu) sa prepnete do režimu akéhosi vyššieho výkonu (spojeného práve s aktiváciou sympatika). Ak by sme začali túto dobu naťahovať, dôjdeme k tomu, čo je dnes vo svete známe pod názvom Intermittent Fasting (IF), teda prerušované hladovanie. Pod týmto označením sa skrýva rad konceptov ako použiť zámerné hladovania počas dňa (hladovania rôznej dĺžky) na dosiahnutie lepších výsledkov (tieto variácie na ORIHI Warrior Diet sú napríklad Renegade Diet, Pulse Fasting, Leangains, Eat Stop Eat a ďalšie). Koncept, ktorý zastávam, je však originálnou verziou takú, ako ju Ori predstavil vo svojej knihe. Nejedná sa, ako si niektorí myslia, o hladovaní v dĺžke 18 hodín nasledované veľkým jedlom alebo prejedaním.
Ori stanovuje 18 hodín ako limitných pre dĺžku fázy počas dňa, ktorú nazýva kontrolovanej hladovania alebo tiež "undereating". Cieľom tejto fázy nie je nejesť vôbec, ale jesť len niečo, a v tom sa líši od väčšiny verzií, ktoré sa na ňom snažili neskôr priživiť a ktoré zavádzajú IF. Táto fáza je nasledovaná fázou menom "overeating", ktorá v sebe nezahŕňa jedno obrie jedlo alebo nekontrolované prejedanie sa čímkoľvek, čo príde pod ruku, ale v ideálnom prípade postupnej jedenie troch racionálnych jedál počas intervale cca 4 hodín, teda niečo ako dlhá viacchodové večere.
Ak som zatiaľ príliš hovoril o detoxikáciu organizmu, ktorá sa Vám zdá ako zbytočná, a hovoríte si, že toto sa Vás netýka, ospravedlňujem sa a pridávam zoznam benefitov, ktoré kontrolovane hladovanie prináša.
1. úprava postavy(spaľovanie tukov, zrýchľovanie metabolizmu, zväčšovanie využiteľnosti stravy)
- pokles a stabilizácia hladiny inzulínu a vzostup glukagónu (používajúceho nielen glykogén ale aj tukové zásoby ako energiu počas tejto fázy) vďaka tejto nízkej hladine inzulínu vzostup hladiny rastového hormónu (GH, ktorý vedie k omladzovania a oprave tkanív a spaľovanie tukov)
- alkalizácia tela prostredníctvom potravy v tejto fáze prijímanej ("živé" ovocie a zelenina, ionizované minerály) aj s tým súvisiace neskoršie zvýšennie účinnosťi tráviacich enzýmov a teda vstrebávanie živín z potravy použité k svalovému rastu
- doplnenie množstvo telesných enzýmov a probiotických kultúr (zvýšená absorpcia živín = väčší svalový rast)
Súčinnosť hormónov a enzýmov slúžiacich k naštartovaniu spaľovanie tukov počas tejto fázy a zároveň príprava tela na overeating fázu alkalizáciou organizmu a zvýšením potencie využiť následne čo najviac živín z prijatej potravy.
2. Detoxikácia organizmu a spomalenie starnúceho procesu
- zbavenie sa nahromadených toxínov, mŕtvych buniek a odpadových látok
- vybalansovaniu a omladenie vnútorného prostredia organizmu
"Predlžovanie života"
3. Kognitívne
- otvorenie mozgových bariér, väčšiu priepustnosť krvi a glukózy do mozgu
- zlepšenie kognitívnych funkcií, kreativity, intuícia
- nárast hladiny neurotransmiterov
Ak nie je telo zaťažované trávením a je prepnuté do sympatického režimu, má ďaleko viac energie, ktorú dokáže využiť pre mozog a jeho funkcie. Myslenie v takom stave je jasnejšie, človek je cieľavedomejšie, viac kreatívny a odhodlaný "bojovať", vygradovanie tohto stavu je nazývané ako flow fenomén, kedy sa stráca vnímanie času, hladu a okolitého diania a človek je naplno ponorený do aktivity, ktorú vykonáva (ako ja, keď píšem tento článok). Je to práve tento stav, ktorý je neuveriteľne prospešný pre každého, kto pracuje niekde, kde musí premýšľať, plánovať, myšlienkovo konať. Každý určité pozná, aké to je po obede prísť do kancelárie a pokračovať v dopoludňajšie práci. U kontrolovaného hladovania nič také nenastane, človek funguje v inom režime a verte, že keď ho zažijete po rokoch, kedy ste boli v pazúroch mýtu o strave a cítili ste sa neustále unavení, bez energie a hlavne mentálne kapacity riešiť pracovné úlohy, zamilujete si tento stav, ktorý ešte môžete podporiť kvalitnú organickú kávou a zistiť, aké to je využívať mozog k pravému účelu. Skvelé pre učenie, inšpiráciu v tvorbe, riešení pracovných úloh a vytváranie oblúkovitých myšlienok.
4. Zvýšenie životnej pohody
- návrat radosti z jedla a jeho prípravy a konzumácie!
- satisfakcia po fáze overeating, ktorá vedie na uspokojenie všetkých túžob po dobrom jedle
- zbavenie sa strachu z nedodržiavania jedenie každé 3 hodiny
- zbavenie sa strachu z potravín, ktoré nie sú kura a ryža
- voľnosť a možnosť experimentovať s menej známymi potravinami k vytváraniu kreatívnych a chutných pokrmov
- zbavenie sa chorobné túžby dopĺňať neustále proteíny
5. Sociálna
- jedlo sa môže opäť stať plnohodnotnou činností spájajúca ľudí
- návrat radosti zo stolovania a rituálu jedenia
V mnohých ázijských krajinách najmä v Japonsku je bežné stolovať aj niekoľko hodín, mať na stole rad jedál, príloh a chodov, pričom sa jedná o jedla postavená na báze veľkého druhu zeleniny, mäsa (i surového), bylín, korenia, ryže a niektorých telu prospešných surovín, ako sú napríklad morské riasy, zázvor alebo wasabi. Túto tradíciu stolovaniu a veľký význam jedlu prikladajú aj chudobné vrstvy spoločnosti a bolo pre mňa preto trochu zaujmavé vidieť zábery z chudobnej japonskej rodiny (žijúci v rozbitom domčeku), ktorá stolovali a jedla každý deň veľkolepejšie než 90 percent ľudí v Českej republike. Keď sa človek nemusí zameriavať na prípravu a konzumáciu mnohých rovnakých jedál z niekoľkých surovín, ktorým veria, že sú nutné, vracia sa tu tradícia z čias už antického Grécka, kedy po náročnom dni sa ľudia zídu u veľkolepé hostiny, spoločne hovoria, hodujú a uvoľňujú tak zo seba celodenný stresy, zvyšujú svoju psychickú pohodu a užívajú si týchto drobných radostí života. Aký má zmysel mučiť sa šesťkrát denne studenou plastovou krabičkou, keď to môže vyzerať inak?
6. Ekonomické
- ušetrenie peňazí za nezmyselné množstvo jedla de facto vyhazovaného do koša (pretože ho telo rovnako nevyužije)
- možnosť tieto peniaze investovať do kvalitnejších surovín, kvalitných reštaurácií
Jednoduchý plán ako zariadiť, aby to fungovalo
Tu je bez ďalších rečí okolo, ako by to malo v ideálnom prípade vyzerať.
Cieľová skupina: ľudia túžiaci po benefitoch kontrolovaného hladovania
Patria sem:
ľudia, ktorí chcú schudnúť, bez toho, aby stratili svalovú hmotu
podnikatelia, študenti, manažéri a ľudia, ktorí sú počas dňa zameraní na duševný výkon
ľudia, ktorí chcú dosiahnuť všeobecného zdravia
tí, ktorí chcú schudnúť, ale nechcú cvičiť
Počet jedál: 1 denne (pevné, hlavný)
Rozpis:
I. undereating (od posledného jedla večer počet hodín podľa pocitu, maximálne však 16 - 18)
po prebudení: antioxidanty, probiotiká, enzýmy, minerály, vitamíny, káva, možno proteín
od dopoludnia do doby, než začne overeating (okolo šiestich, siedmich večer): 2 - 5 mini desiat skladajúcich sa z kusu ovocia, alebo zeleniny (prípadne čerstvej šťavy z nich) a v 1 - 3 prípadoch malého proteínového kokteilu (10 - 15 g)
(Ori tu zmieňuje načúvanie vlastnému telu a možnosť príležitostne jesť aj orechy či mäso, ak cítime, že telo potrebuje niečo viac.)
II. overeating
koktail greens (koncentrát výťažkov zo zeleniny respektíve aj ovocie = vláknina), tráviace enzýmy, probiotické kultúry, minerály, vitamíny
hlavné jedlo: 1) zelenina, 2) mäso + zdravé tuky (+ zelenina, resp. sacharidy), 3) sacharidy (+ zdravé tuky), 4) proteín (nepovinné)
(Overeating je fáza hodovania, jedlo musí budiť potešenie a radosť zo stolovania, musí byť komplexná z radu zložiek, chutí, farieb, vôní a textúr. Overeating nie je prepchaté sa do zomretia, končí sa vo chvíli, keď sa cítime uspokojivo sýti, alebo ak smäd začne prevažovať nad hladom. Jedlá môžu byť ihneď po sebe, alebo v hodinových intervaloch.)
Na záver by som rád spomenul prípad Dr Johna M. Berardiho, dlhoročného zástanca a propagátora častého štýlu jedenie, ktorý vo svojom diele Experiments with Intermittent Fasting predstavuje jeho polročný experiment s prerušovaným hladovaním (rôznymi protokolmi), pri ktorom začínal v relatívne vyrysovanom stave s 85 kg a 10 percentami telesného tuku a na konci experimentu mal 75 kg a 4 percentá telesného tuku (pričom tento úbytok urobil počas prvých dvoch mesiacov a potom ho udržal ďalšie štyri, logicky už nebolo kam znižovať), pričom uvádza, že nestratil takmer žiadnu svalovú hmotu (naviac jeho tréning v tejto dobe bol orientovaný vytrvalostne) a prikladá aj porovnávacie fotky a krvné testy pred a po experimente, ktoré vyznievajú v prospech IF.
použitá literatúra a web stranky : WARRIOR DIET ( Ori Hofmekler), Leangains, Ronnie.cz, Intermmitent fasting
CUKOR - nikdy viac
Tento text je kopírovaný !!!!! Prečo som to tak urobil? Jeden hlavný dôvod !!! Je to od autora ktorý sa venuje Powerliftingu a strongman disciplínam. Ešte stále veľa ľudí nepochopilo vo fitness centrách význam cukru a jeho škodlivé účinky na organizmus.Práve ľudia okolo silových disciplin sa ho ešte stále držia.( sacharidy sacharidy sacharidy ) Preto ma veľmi potešilo, keď som čítal tento článok a nedalo mi to ho sem nezverejniť pre mojich priateľov aby sa konečne začali učiť niečomu novému.Veď to určite poznáte 5rokov vo fitku a stále tá istá sila, žiadny pokrok !!!! Tak nebudem viacej písať a poďme si prečítať čo vám to chcem vlastne ukázať.
Moja vlastná skúsenosť spojená s výskumom ktorý som zameral na nežiadúce účinky cukru na ľudský organizmus, so všetkým čo som si o tejto problematike za posledných pár rokov prečítal, ma presvedčili aby som jeho konzumáciu neodporúčal nikomu a nikdy. Ja totiž naozaj verím tomu, že jeho konzumácia pre ľudí nie je vhodná. Samozrejme, mám na mysli ľudí ktorých zaujíma ich zdravie a maximálne výkony.
Jedna čajová lyžička cukru zníži odozvu - účinnosť imunitného systému o 4 hodiny.
Otras! Akúkoľvek fyzickú indispozíciu na akú si dokážete spomenúť cukor dokáže hravo zhoršiť.
Trpíš niečím z nasledujúceho zoznamu?
-
prechladnutie
-
bolesti kĺbov
-
zlyhanie nadobličiek
-
ADD
-
rakovina
-
ochorenie obličiek alebo pečene
-
osteoporóza
-
chronická únava
-
plleseň alebo parazity (trpí nimi viac ako 90 percent našej populácie)
Cukor zhoršuje regeneráciu a tým aj tvoje trápenie a je úplne jedno čím sa trápiš. Doslova každý orgán v ľudskom tele je cukrom negatívne ovplyvňovaný.
Viem že niektorí ľudia si myslia že cukor je prírodný, ale nie je to pravda. Pred 400 rokmi cukor ako taký totiž neexistoval. Nič také ľuďom k dispozícii nebolo. Jedli iba zdravé, nutrične bohaté jedlá, ktoré získavali zo zeme naturálne. Jediná vec, respektíve chuť ktorá sa cukru priblížila, bol pravý surový med (ktorý sa ale nepribližuje ničomu z toho čo dnes kúpime v supermarkete).
Pred 100 rokmi bola priemerná ročná spotreba cukru na jednu dospelú osobu necelé 2 kilá. Dnes je to v priemere cez 68kg. Pri ľuďoch ktorí však radi maškrtia, je táto spotreba v priemere až neuveriteľných 134kg z rok!
Potom sa niet čudovať že sme obezny.
Po tomto všetkom nemôžem naďalej s dobrým svedomím odporúčať konzumáciu cukru. Je to príliš nebezpečné a spôsobuje to príliš veľa zdravotných problémov.
To znamená, že v žiadnom nápoji pred, počas a po tréningu by nemal byť žiadny druh cukru ako je dextróza, waxy maiza, maltodextrin atď. Ľudia si môžu myslieť a dohadovať sa že to nie je to isté ako cukor rafinovaný, ale akonáhle sa dostane do tela, tak jeho nedobrý vplyv pôsobiaci na zdravie bude rovnaký.
Stále môžeš mať vysoko kvalitný organický whey protein z trávou kŕmených kráv, alebo hnedej ryže. Rozhodne vynechaj cukor. Ak potrebuješ nabrať hmotnosť s pomocou sacharidov v proteínovom nápoji, hoď do neho roztlačený sladký zemiak.
Asi pred rokom som väčšine svojich klientov vysadil cukor. Taktiež to odporúčam väčšine členov Renegate Inner Cicle.
Snažíme sa robiť to isté čo robili všetci od Arthura Saxona cez Vinca Girondu po Arnolda. Po tréningu jednoducho jeme sacharidy nachádzajúce sa napríklad v ryži a zemiakoch. Je to oveľa zdravšia a lepšia možnosť ako vyslopať veľký pohár spracovaného cukru.
Zjesť by si mohol niečo ako sushi alebo kura so sladkými zemiakmi. Jasné, biela ryža v sushi je technicky „rýchlejší“ sacharid, ale nemyslím že to ku koncu bude veľký rozdiel. Pokiaľ doplníš zásoby glykogénu medzi skončením posledného tréningu a štartom ďalšieho, budeš úplne v poriadku. Všetok šialený rozruch okolo rýchlych sacharidov je divoko prehnaný.
Po pravde, z toho čo sme sa naučili o tele, predtréningové sacharidy sa nedostanú do krvného obehu ďalších pár hodín. Celé je to teda kontraproduktívne a bezvýznamné. Je to iba marketingový ošiaľ, ktorý má lepšie predávať tréningové nápoje.
Klienti ktorých trénujem, chodia na tréning s minimom, alebo žiadnymi sacharidmi. Tie následne skonzumujú neskôr po tréningu a počas dňa. Vo výkonnosti je pritom rozdiel nulový. Pridaným benefitom je zvýšenie sekrécie GH (rastového hormónu) a zlepšené spaľovanie tuku.
Jediná situácia kedy odporúčam jednoduché cukry, je výnimočný prípad až bolestne vychrtlých chlapov, ktorí jednoducho potrebujú viac jednoducho skonzumovateľných kalórií. Na pár mesiacov ich nechávam robiť si potréningový nápoj s pridaním Švédskeho ovseného škrobu, až pokiaľ na seba nenabalia prvých 5 – 10kg. Následne, o hodinu neskôr, prejdú na jedlo s ryžou alebo zemiakmi. Vychrtlo – obtlstlý chlap (ako pravý hardgainer) ale nedostáva rovnakú starostlivosť. Je to preto, že cukor by ho urobil ešte obéznejším. Vôbec pri tom nezáleží, aj keby to bolo po tréningu. Cukor je cukor.
Ako uspokojiť sladkú potrebu
Rád si doprajem sladké, klamal by som keby som tvrdil že nie. Musím ale nájsť spôsob, ako túto túžbu ukojiť. To je dôvod prečo sú u mňa obľúbené organické sladké zemiaky. Keď ich však budeš nakupovať, ber tie najčervenejšie aké dokážeš nájsť. Čím červenejšie, tým lepšie. Ak sú príliš žlté, budú chutiť ako mrkva.
Zabaľ ich pevne do alobalu a peč v rúre asi 90 – 120 minút. Keď budú hotové, mali by byť ako detská výživa a chutiť ako koláč zo sladkých zemiakov. Lyžicou vyber vnútro a zmiešaj so škoricou. Je to ako dezert.
Ak by si chcel naozaj niečo šialené, rozpuč ich, daj do misky a do mrazničky. Následne ich zmiešaj so surovou šľahačkou, aby to bolo ešte viac ako dezert.
Organický surový med je naozaj jediná zdravá alternatíva cukru. Podporuje prebiotické, imunitné a zdraviu prospešné kvality. Variť sa s ním nedá, pod teplotou je totiž nestabilný. S jeho pomocou však dokážeš urobiť vynikajúce surové dezerty. Niečo jednoduché ako napríklad zmiešať surový med, surovú šľahačku a kakaový prášok z čoho vznikne neskutočná čokoládová pena.
Organický javorový sirup je na občasné použitie pri dezerte alebo lievancoch tiež v poriadku . O agáve sa to však tvrdiť nedá.
Skutočnosť
Je mi jasné, že nie každý kto si prečíta tento článok okamžite zavrhne cukor a už sa ho nikdy nedotkne. Každý z nás sa raz za čas pošmykne, či už počas dovolenky, či na nejakej párty. Je však dôležité prehodnotiť jeho vplyv na náš organizmus a vyškrtnúť ho z bežnej každodennej konzumácie. Nechaj si to na špeciálne okamžiky, keď si dáš kúsok tekvicového alebo čokoládového koláča. To dáva oveľa viac zmyslu. V ideálnom prípade by si to nikdy nechcel spraviť, ale chcieť to, by už bolo asi priveľa. Ja sám za seba však viem, že jeho chuť doživotne nezavrhnem a občas si ho dám, ale vážne len občas.
Pamätaj ale, že konzumácia cukru nie je ani z ďaleka zdravá a niektorý pokrokovo mysliaci lekári ho dokonca označili pre ľudské telo ako jed.
Na chvíľu sa nad tým zamysli a medzičasom choď a vyhoď pixlu s dextrózou.
PWS
Doplnky od PurePharma
Atléti PUREPHARMA :
Julie Foucher, 2.miesto Crossfit Games 2012, Rich Froning, 3-násobný víťaz Crossfit Games
Josh Bridges, CrossFit Games 2011 2. Miesto Mikko Salo, víťaz CrossFit Games 2010
Jason Khalipa, víťaz CrossFit games Lindsey Valenzuela, Crossfit Games 2013 2. miesto
Samantha Briggs, víťazka CrossFit Games 2013
Prečo si vybrať produkty od PurePharma :
Stravovacie návyky bežné pre túto dobu výrazne menia príjem živín ktoré konzumujeme v našej strave. Priemyselné spracovávanie dnešných potravín čoraz viac znižuje množstvo živín dodaných do ľudského tela stravou. Preto Vám PurePharma prináša vo svojich troch produktoch vedecky preukázane najkvalitnejšie minerály a vitamíny.
Kombinácia PurePharma O3, D3 a M3 je znovunájdením tradičného multivitamínu. Ako riešenie pre najbežnejšiu formu nedostatku nutričných hodnôt v organizme, PurePharma vyvinula spojenie troch produktov pre zlepšenie Vášho zdravia
PurePharma ponúka základný zdroj Omega-3, minerálov a najviac podceňovaného vitamínu na planéte zem, Vitamínu D. PurePharma mení spôsob akým multivitamíny ovplyvňujú ľudské zdravie a športový výkon. PurePharma O3, D3 a M3 pracujú spoločne, a tým prinášajú telu vedecky dokázané avšak prirodzené výsledky, pohody a regenerácie, poskytnutím najdôležitejších živín vo forme, v ktorej sa v bežnom multivitamíne nevyskytujú.
Produkty :
-
PRÍRODNÁ FORMA TRIGLICERIDOV
Každá kapsula obsahuje min. 74 % TG Omega-3 mastných kyselín v pomere 5:2 EPA/DHA. - FARMACEUTICKY TESTOVANÁ KVALITA PurePharma Omega-3
- je vyrábané z malých rýb a je dvojnásobne molekulárne destilované k zníženiu PCB a dioxínov.
- 5 HVIEZDIČIEK PurePharma Omega-3
- je certifikovaný a testovaný nezávislým laboratóriom IFOS (International Fish Oil Standards) a získal 5 hviezdičiek z 5tich.
- SKVELA CITRONOVA PRICHUŤ
- ochutené prírodným citrónovým olejom
- ČIERNE KAPSULE
- Čierne kapsule chránia rybí tuk pred slnečným žiarením a zabezpečujú čerstvosť.
-
ESENCIÁLNE PRE TRÉNING
Magnézium sa vylučuje zo svalov počas cvičenia. Je to dôležitá minerálna látka pre normálnu funkciu svalov a hrá hlavnú úlohu pri premene sacharidov. -
OPTIMÁLNE VSTREBÁVANIE
Použité sú iba vysoko vstrebateľné a organické formy horčíka a zinku v kombinácii s absorbčným zosilňovačom(Vitamín B6 a kyselina jablčná) pre bezkonkurenčnú efektivitu. -
ZELENÉ JABLKÁ
Kyselina jablčná bola extrahovaná zo zeleného jablka a hrá ústrednú úlohu pri vstrebávaní minerálov a môže pomôcť zabrániť bolesti. -
REGENERÁCIA
Horčík a Zinok hrajú hlavnú úlohu v procese regenrácie a obnovy svalov po cvičení.
-
PRISPÔSOBENÁ DÁVKA
Vitamín D3 je prirodzene syntetizovaný v koži vďaka pôsobeniu slnečných lúčov. V našich geografických podmienkach ho nezískavame dostatok. -
MAXIMALIZUJTE VÝSLEDKY V SPOJENÍ S OMEGA-3
PurePharma produkty sú špeciálne navrhnuté tak, aby pracovali synergicky. Vitamín D je v tuku rozpustný vitamín – vezmite si ho s dennou dávkou PurePharma Omega-3 pre maximálne výsledky. -
PRÍRODNÝ VITAMIN D3
Každá kapsula obsahuje 2500IU Vitamin D3 z prírodného zdroja. -
KOKOSOVÝ OLEJ
Pre ľahšie vstrebávanie je vitamín D3 zmiešaný s panenským kokosovým olejom. -
SILNÉ KOSTI
Vitamín D3 je nevyhnutný pre vstrebávanie vápnika, silné kosti a imunitu. -
ZAISTENÁ KVALITA
Výroba je kontrolovaná a certifikovaná cGMP, aby bola zaistená najvyššia kvalita – v každej dávke.
ZAČÍNAME OBRÁZKOM, KTORÝ JE BOHUŽIAL REALITOU SKORO V KAŽDEJ RODINE. :(
Zdravý životný štýl časť. 1
Nebudeme dlho chodiť okolo horúcej kaše. Jednou z hlavných príčin obezity je …………… pšenica.
Nebolo by tomu tak, keby sme zostali pri historicky pôvodných druhoch (jednozrnná dvojzrnna). Dnešná pšenica je už o niečom úplne inom. Bohužiaľ je produktom kríženia vykonávaným za účelom vysokých výnosov tiež lepšej odolnosti proti vonkajším podmienkam a chorobám. To, čomu dnes hovoríme pšenica, by bez ľudských zásahov dlho neprežilo. Bez dusičnanových hnojív pesticídov by to nešlo. Áno, dnešná pšenica nám viac škodí, než prospieva. V tomto článku si o tom povieme viac.
Pšenica, lepok a s ním spojené problémy, to je téma! Chystám sa napísať článok o nej už dlhšie, pretože mne osobne vyradenie pšenice naštartovalo život na úplne inú úroveň. Navyše som práve dočítal knihu "Život bez pšenice"od amerického kardiológa Williama Davisa, Praveký plán od Mark Sisson.
Pšeničné Brucho
V minulosti bolo veľké brucho symbolom vysokého postavenia, bohatstva a úspechu. Dnes môže mať veľké pšeničné brucho každý. Davis nazýva také brucho pšeničným. Na svedomí ho má totiž prebytok sacharidov v našej strave. Medzi týmito sacharidmi hrá hlavnú úlohu práve pšenica. Pre niekoho asi dosť nečakané. Veď predsa "celozrnný chlieb je základom Zdravej stravy" o sebe všade píše … a vtom je práve ten problém.
Propagácia nízkotučnej stravy, tým pádom väčšia konzumácia obilia priniesla obrovské zisky potravinárskemu priemyslu. Zatiaľ čo naše zdravie trpí. Další kto si mastí ruky sú farmaceutické firmy. Masovo totiž narastá obezita, čo vedie k potrebe liečeniu cukrovky, srdcových chorôb a ďalších zdravotných dôsledkov obezity. Kruh sa uzatvára.
Asi všetci "niekde" počuli alebo čítali radu: Jedzte celozrnné pečivo konzumujte nízkotučné výrobky ... Verili by ste, že tieto rady škodia vášmu zdraviu, o čo viac sa budete nimi riadiť, môžu vás priamo ohrozovať na živote.
Máte pneumatiku na bruchu? Máte problém.
Prebytočný tuk na bruchu je oveľa nebezpečnejší než tuk v oblasti zadku a na nohách. Tento tuk totiž vykazuje zápalové signály a spôsobuje zdravotné problémy. Práve pšenica obsiahnutá v jedle spôsobuje najčastejšie nárast brucha. Sacharid Pšenica (konkrétne amylopektín A) sa veľmi ochotne mení (metabolizuje)na jednoduchý cukor. Vysoká hladina cukru v krvi zapríčiní vyplavenie veľkého množstvo inzulínu v krvi. Všetko to je fyziologické, kým toho nie je moc. Keď sacharidov býva moc telo začína byt postupne necitlivé voči inzulínu (inzulínová rezistencia), čo vedie k cukrovke II. TYPU. Stav predchádzajúcej cukrovke sa nazýva prediabetes trpí ním (bez toho aby o tom všetci vedeli) približne tretina dospelých ľudí.
Skôr bola cukrovka doménou privilegovaných, ktorí nemuseli kvôli potrave loviť, obrábať pôdu alebo si jedlo sami chystať.
Priberanie je nákladné pre všetkých. Peniaze použité na liečbu chorôb spojených s obezitou by mohli namiesto toho ísť na liečenie genetických porúch alebo napr. popálenín. Priberanie je u väčšiny populácie zbytočné a dá sa mu predchádzať.
Rozsiahle zdravotné problémy spojené s konzumáciou pšenice
Problém dnešnej (Hybridnej, skríženej) pšenice je že má iné zloženie bielkovín než pšenica povodná. Obsahuje viac lepkových bielkovín, ktoré:
-viac provokujú vznik celiakie (neznášanlivosti lepku)
-viac zvyšujú cukor v krvi.
Zo starej pšenice by ste šišku neupiekli. Dnešná pšenica upravovaná dnešnou technológiou poškodzuje naše zdravie.
Nárast celiakie v populácii ide ruka v ruke s nárastom diabetu, autoimunitných chorôb (Crohnova choroba, roztrúsená skleróza), alergií. Celiatikov je údajne oveľa viac, než je ich diagnostikovaných, TZN., že o svojej chorobe mnohí ani nevedia (až 90% prípadov!). Zaujímava informácia je, že s celiakiou sú spájané rôzne dermatititdy (kožné problémy), astma, lupus, reumatoidná artritída, chudokrvnosť, nedostatky vitamínov, minerálnych látok a ďalšie. Ponúka sa teda otázka:
Čo všetko by sa dalo vyriešiť vylúčením lepku zo stravy?
Máte niektorú z uvedených "chorôb" alebo ste "skrytí" celiatik prinajmenšom citliví na lepok? Odporúčam každému skúsiť vylúčiť lepok na 4 týždne. Potom sa uvidí. Mnohým ľuďom sa výrazne uľaví, väčšina schudne, prestane byť nafúknutá a má lepší spánok a v neposlednom rade omnoho viac energie počas celého dňa.
Len pre poriadok, lepok je obsiahnutý okrem pšenice tiež v raži a jačmeni. Niekomu môže robiť problém aj bielkovina avenín, obsiahnutá v ovse. Pšeničný lepok je najagresívnejší. Zaradením obilia do našich jedálničkov = stúpol výskyt infekčných ochorení, kostných chorôb (osteoporóza), detských chorôb diabetu.
Pšenica a choroby srdca
Nebudem vás zaťažovať detailami. Takže stručne. Choroby srdca nie sú len dielom TZV. Vysokého cholesterolu, sú spôsobované oxidáciou, glykácií, zápalmi, malými LDL časticami ... Toto všetko je aktivované hlavne pšeničnými sacharidmi a lepkom !!!
Príčinou srdcových ochorení sú hlavne malé častice LDL (lipoproteíny). Existujú aj veľké častice LDL, ktoré sú bez problému zachytávané pečeňou. Malé LDL častice sa zdržujú v krvnom riečisku , priľnú viac na vnútornom povrchu (tvorba aterosklerotického plátu). Jednoducho povedané, čím viac máme sacharidov v strave ( hlavne zo pšenice), tým viac je tvorených škodlivých LDL malých častíc.
Farmaceutický priemysel prišiel na to, že je výhodné hlavne výnosné označovať tento jav ako vysoký cholesterol, ktorý sa ľuďom vysvetľuje oveľa ľahšie. Pritom cholesterol ako taký má s aterosklerózou veľmi málo spoločného.
Na aterosklerózu (zúženie tepien) má teda výrazný vplyv strava. Správne tuky zo stravy nemajú vplyv na upchávanie tepien! Naopak zlé tuky (stužené tuky, rastlinné Oleje s prevahou omega-6, ako je napríklad slnečnicový olej, margaríny) podporujú vznik aterosklerózy, pretože pôsobí na cievy zápalovo. Čo teda škodí našim cievam? Rastlinné tuky (sladkosti, fast food), pšenica, mnoho akýchkoľvek sacharidov, priemyselné spracované mäso (párky, salámy a údeniny dalšie).
Nízkotučná diéta, kde samozrejme dominujú sacharidy (niekde tú energiu nahnať musíte),vedie k zvýšeniu škodlivých častíc LDL má teda zlý vplyv na naše cievy!
Riešenie?
Nahraďte obilniny a jednoduché cukry zvýšeným príjmom zeleniny, bielkovinami a správnymi tuky. Pšenicu (v tej dnešnej podobe) nejedzte najlepšie vôbec. Jedzte ozajstné jedlo, nie priemyselné spracované, herbicídy ošetrené, geneticky modifikované instantné produkty, plne kukuričného sirupu, predávané v krikľavých obaloch s kreslenými postavičkami.Takže hlavne zeleninu, mäso, vajcia, orechy, semená, kvalitné syry, Avokádo, kokosový tuk, Olivy, olivový olej, trochu ovocia, prípadne malé množstvo strukovín. Kúsok horkej čokolády.
Nastavte si celoživotnú imunitu voči reklamám na nezdravé potraviny (čo sú všetky reklamy na potraviny).
Pšenica psychika - závislosť, absťák, mámenie
Konzumáciou pšenice seba môžete dostať do začarovaného kruhu. Funguje totiž ako chuťový stimulant - chcete stále viac!
Pšenica ma do určitej miery nadvládu nad našou psychikou. Pri trávení vznikajú morfiny po konzumácii tak dochádza k miernej eufórii.
Vylúčiť pšenicu nestačí !!
Problém je, že sa prejedáme sacharidmi už od rána. Začíname ráno cereáliami, kukuričnými lupienkami, rôznymi "zdravými" chrumkavými guličkami, "zdravým" celozrnným pečivom ... neni riešením vymeniť pšenicu za podobné rýchlo vstrebateľné sacharidy, Ako je napr. kukuričný škrob. Riešením je nahradiť obilniny takmer úplne zeleninou malým množstvom ovocia a kvalitnými bielkovinami a tukmi.
Radi by ste konečne zmenili váš životný štýl alebo figúru potrebujete pomocnú ruku? Neváhajte kontaktujte ma na náš email : crossgymwarriorstt@gmail.com alebo na webovej stránke v časti Fórum www.warriors.weblahko.sk
PS : Učíme sa celý život. Vy máte svoj osud vo svojich rukách !!!
Použité knižné publikácie : Život bez pšenice, Paleo dieta, Praveký plán a mnoho dalších.
Aké suplementy používať ?
Samozrejme treba zvážiť dôležitosť pre vás a to čo si môžete dovoliť kúpiť. Najdôležitejšie suplementy pre mňa : BCAA, Omega 3, Magnézium(horčík), Proteín, Kreatin , Glutamin. Rozoberieme si prečo užívať práve tieto jednotlivé suplementy.
BCAA: (aminokyseliny s rozvetveným reťazcom) – jedná sa o aminokyseliny leucín, izoleucin a valín. Zaraďujeme ich medzi deväť esenciálnych aminokyselín. Práve tieto tri aminokyseliny majú vo výžive športovca osobitný význam, pretože sú metabolizované vo svaloch skôr, než v pečeni. Ich najväčší význam spočíva v ich schopnosti podporovať regeneráciu po náročnom tréningu. Vedecké štúdie poukazujú tiež na fakt, že športovci užívajúci 5- 10g BCAA denne zaznamenali výrazný nárast svalovej hmoty, než tí, ktorí užívali placebo.
Najvhodnejšie je užívanie pred a po tréningu. BCAA a ich zloženie by malo byť v nasledovnom pomere leucín 50%, izoleucín 25% a valin 25%.
Omega 3 : Reťazec Omega-3 nasýtených mastných kyselín je nevyhnutnou súčasťou stravy každého človeka, predovšetkým športovcov s vysokou fyzickou záťažou. Medzi jeho výhody patrí znížené riziko tvorby zápalov, prevencia úrazov, zrýchlenie regenerácie, zvýšenie využívania kyslíka v svalovom tkanive a celkové zlepšenie zdravia organizmu.
Magnézium (horčík) :-Dostatočný prísun horčíka pomáha vyrovnať sa s únavou a stresom, prospieva tiež kvalitnému spánku.
-Horčíku sa niekedy hovorí aj univerzálny životobudič. Je nevyhnutný pre koncentráciu a výkonnosť.
-Mať pevné ruky a vysekané brucho je túžbou väčšiny z nás. Na ich získanie je okrem trápenia sa v posilňovni potrebný aj pravidelný príjem horčíka. Ten pomáha produkovať inzulínu( podobný rastový faktor,) ktorý prispieva k rastu a zvýšenej sile svalov. Horčík podporuje aj tvorbu látky, ktorá je zdrojom energie v bunkách.
- Ak sú vaše svaly stuhnuté, opäť za to môže nedostatok horčíka. Bez neho svaly nedokážu správne oddychovať, čoho príznakom sú nepríjemné kŕče, často napríklad po cvičení či počas spánku. Odborne sa „svalovke“ hovorí oneskorený nástup svalovej bolesti a zapríčiňuje ju zvýšená produkcia kyseliny mliečnej. Tejto bolesti sa dá predísť príjmom horčíka, ktorý jej tvorbu redukuje.
-Pitný režim je alfou a omegou zdravia. Zdravý človek by mal vypiť minimálne dva litre tekutín denne. Počas letných horúčav sa odporúčajú aspoň tri litre. Pozor si treba dať nielen na množstvo, ale aj na zloženie tekutín. Ideálne sú minerálne vody, prípadne nesladené bylinkové čaje. Čím viac kávy alebo čierneho čaju vypijeme, o to viac treba na výšiť príjem iných tekutín. Horčík je dôležitým elektrolytom podstatným pre správnu hydratáciu. Roztoky elektrolytu sú nutnosťou pre vytrvalostných bežcov, rovnako aj pre pacientov postihnutých črevnými nákazami. Každodenný príjem horčíka pomáha telu vyrovnať sa so stratou tekutín.
-Enzýmy sú v tele človeka nenahraditeľné. Stimulujú každú chemickú reakciu v tele. Horčík je dôležitý pre prácu stovky týchto enzýmov a asistuje tisíckam ďalších.
-Horčík sa podieľa na procese delenia buniek, ktorým sa bunky obnovujú a regenerujú. Horčík najčastejšie prijímame v bežnej strave, avšak jeho množstvo v organizme sa spotrebúva najmä pitím alkoholu, kávy, čierneho čaju, väčšiny farmaceutických prípravkov či vápnika ako umelého doplnku stravy. Aj bežná strava bohatá na cukry a tuky zhoršuje vstrebávanie horčíka do nášho tela. Do jedálnička preto patria potraviny bohaté na horčík. Väčšina orieškov obsahuje pomerne veľa horčíka. Dôležitým zdrojom horčíka je aj pohánka, morské riasy, špenát, zelená listová zelenina či banány. Lepšie ako zo stravy sa minerály vstrebávajú do organizmu z tekutín. Skvelým zvykom je preto pitie minerálnej vody bohatej na horčík, ktorá si zároveň zachováva nízku hladinu sodíka.
GLUTAMÍN : Je to najhodnotnejšia a najviac sa vyskytujúca aminokyselina vo svaloch. Telo si ho získava z potravy, ale v extrémnych prípadoch, ako je stres, veľké fyzické vypätie, alebo pred súťažná diéta je dobre glutamín dopĺňať formou suplementov. Je dôležitý pri odstraňovaní amoniaku z tela, zlepšuje činnosť imunitného systému a je nevyhnutný pre normálnu činnosť mozgu a trávenia. Je vedecký dokázané, že užívaním glutamínu sa výrazne znižuje riziko prechladnutia, telo je odolné voči vonkajším vplyvom. Medzi najvýznamnejšie funkcie glutamínu patria:
• Posilňovanie imunitného systému
• Podporuje metabolizmus bielkovín
• Palivo pre váš výkon
KREATIN CREAPURE : Kreatín monohydrát je po dlhé roky využívaný vo všetkých športových odvetviach . S viac než 300 klinickými štúdiami , ktoré potvrdzujú jeho účinnosť , je jedným z najlepšie preverených suplementov na súčasnom trhu športovej výživy . Účinky kreatínu sa využívajú ako v rýchlostných disciplínach , ako je šprint , futbal , ragby , hokej , bojové umenia , tak aj v kulturistike a silových športoch . Kreatín zvyšuje fyzickú výkonnosť pri po sebe idúcich krátkodobých intervaloch vysoko intenzívneho fyzického výkonu.Čo sa týka výrobcov kreatínu , žiadna iná značka nekombinuje pri výrobe všetky tri základné piliere kvality : starostlivý výber surového materiálu , patentovaná vysoko - výkonnostný technológie a presné chemické rozbory tak , ako to robí firma Creapure . Keď nie je na etikete uvedená značka Creapure , nejedná sa o čistý kreatín . Creapure Creatine je proste ultimatívny kreatín . Existuje veľa značiek , ktoré ponúka rôzne typy kreatínu a všetky vyhlasujú , že sú najlepší . Ak však získate možnosť vybrať si medzi málo testovanými alebo neschválenými výrobky a tým , u ktorého bolo nepochybne dokázané , že je najúčinnejší a tiež najbezpečnejšie na svete , ktorý si asi vyberiete ? Výber je logický a prostý.
Creapure je prvotriedny , celosvetovo uznávaná značka kreatín monohydrátu garantujúci maximálnu čistotu , bezpečnosť a maximálnu efektivitu.
V čom je Creapure Creatine odlišný od konkurencie ?
Napriek tomu , že je na trhu nepreberné množstvo foriem a výrobcov kreatínu , Creapure je jediný kreatín na svete , ktorý je trvalo testovaný na nežiaduce nečistoty ( kreatinín , dicyandiamid , dihydrotriazin , thiourea ) . Nemecký výrobca AlzChem garantuje špičkovú kvalitu.
Prečo práve proteíny?
Odpoveď znie jednoducho. Ak chcete budovať svaly, alebo vyrysovať svalstvo, bez proteínov sa jednoducho nezaobídete. Aminokyseliny sú základnou stavebnou jednotkou bunky. Podľa individuálnych genetických dispozícii a finančnej situácie si musíte určiť, čo bude pre vás najideálnejšie a podľa toho sa rozhodnúť, ktorý konkrétny suplement si zadovážite. Éra sušených vaječných bielkov je za nami a k dispozícii už máte kvalitné, lahodné a cenovo dostupné proteínové koncentráty.
Ktoré dôležité kritéria zvážiť pri výbere?
1. Zloženie
2. Množstvo bielkovín na 100 g výrobku
3. Chutnosť a rozpustnosť, atraktívnosť príchutí
4. Cena
Dnes si predstavíme produkt od MY PROTEIN
Určite často rozmýšlate čo si dať k raňajkám okrem proteinu, vajíčok a rôznych ( akože zdravých) kašičiek a iných prázdnych jedál. Tak som narazil na skvelú vec od MY PROTEIN – Pancake MIX ( palacinkový mix) .
Myprotein - pancake mix je pripravený z vysokým obsahom bielkovín, nízkym GI, skvelou chuťou .( pomlsala si celá rodina). Pancake MIX zahŕňa tri typy bielkovín (srvátka, mliečny a vaječný proteín). Tieto proteínové palacinky sú ideálne pre raňajky alebo ako výživné občerstvenia medzi jedlami a poskytujú viac ako 30 g bielkovín na 50 g porciu.( 50g = 5 palaciniek ). pozn. 500g balenie = cca 50 palaciniek , cena 8,99 lib.
Vrelo odporúčam !!!!! www.myprotein.com