ŽEMLIČKY
8 ks : 150g kešu orechov ( prírodných ) , môžu byť aj iné orechy ( makadamiový , mandle bez šupky ... )
2 lyžice lúpaných tekvicových semienok - môžu sa vynechať
½ lyžičky jedlej sódy alebo prášku do pečiva
½ lyžice čerstvého rozmarínu alebo iné bylinky ( môže byť oregano , bazalka ... alebo provensálske bylinky a pod )
štipka soli
1 vajce
2 vaječné bielky
2 lyžice kokosového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
Voliteľné - hŕstka strúhaného parmezánu , mak a sezamové semienka na posypanie
Zapni rúru na 180 ° C
Zo 2 bielkov vyšľahajte sneh
V mise zmiešaj mleté orechy , mletá tekvicové semienka a jedlú sódu
Do misy pridaj 1 vajce , kokosový olej , citrónovú šťavu soľ a rozmarín , všetko premiešaj - vznikne husté kašovité lepkavé cestíčko.Do cestíčka po častiach vmiešaj ušľahaný sneh - pomaly , aby nespadol . Cesto bude vďaka snehu nadýchanejšie a kyprejšie. Na plech s papierom na pečenie dávaj lyžicou kôpky cesta - každá žemľa vyjde zhruba z 1 lyžice a pol .Surové žemle posypte makom a sezamom alebo parmezánom.Žemle daj piecť do rúry na 15 - 18 min . Do žemle zapichneme špajdľu ak zostane po vytiahnutí suchá , sú žemle hotové .
Makový PALEO koláčik
Čo potrebujeme:
4 vajcia, oddelené žĺtka a bielka
1 lyžica medu
60 g vlašských orechov
70 g sušených hrozienok - ja som použila brusnice
1 banán
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
140 g mletého maku
ghee a mandľová múka / príp. strúhaný kokos na vymazanie a vysypanie tortovej formy, alebo ja som použila papier na pečenie.
Postup:
V stredne veľkej mise vyšľaháme dôkladne žĺtka s medom. Orechy nasekáme v kuchynskom robote na jemno. Pridáme brusnice, rozsekáme taktiež na jemno. Pridáme banán, opäť chvíľu mixujeme, kým nezískame konzistenciu kaše (s drobnými kúskami orechov a brusníc). Zmes vmiešame k vyšľahaným žĺtkom. Pridáme citrónovú šťavu a opäť premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame veľmi jemne k žĺtkovo-banánovej zmesi. Nakoniec taktiež veľmi jemne primiešame mletý mak.
Rúru vyhrejeme na 180 st. celzia, vlejeme do formy a pečieme približne 25 minút.
Sladká omeleta
to
Vždy som hladal nejaký nový recept na raňajky. Táto omeleta mi urobila veľkú radosť.
Suroviny na 1 porciu:
1 jablko, na tenké plátky
2 vajcia
1 pol lyžice kokosového mlieka
½ čaj lyžice vanilky
1 čaj lyžica škorice
1 čaj lyžice kokosového oleja
postup:
Na rozohriatej panvici na kokosovom oleji začnite restovat jablko do mäkka.
V miske zmiešajte koreniny s vajcami.
Nalejte vaječnú zmes na jablká.
Stiahnite teplotu a varte približne dve minúty.
Otočte a dorobte na minútu.
Domáci termix
Recept:
500 g jemného tvarohu
2 PL kakaa
5 KL medu
2 bielka
Postup: v miske si vymiešame tvaroh s kakaom a medom, v ďalšej miske vyšľaháme bielka a vmiešame do masy
Dáme stuhnúť do chladničky, ozdobíme ovocím podľa chuti a podávame ... Dobrú chuť !
P
Palacinky
Priprava čas: 5 Minút, smaženie 20 + Minút
SUROVINY na zhruba 5 palaciniek:
3 vajcia
300 ml kokosového mlieka
2 hrnčeky mandľovej múky
štipka soli
1 pol lyžice Medu
kokosový olej
POSTUP:
Rozklepneme vajcia, pridáme soľ pekne rozmiešame.
Pridáme 1/2 mlieka a nasypeme múku. Rozmiešame.
Prilejeme zvyškom mlieka a pokiaľ sa bude zdať moc riedke, pridáme trochu múky.
Rozpustíme na panvici kokosový olej a postupne smažíme z oboch strán.